Inger Enkvist är professor i spanska vid Lunds universitet. Hon är också en välkänd debattör i frågor som berör skolan och utbildningssystemet. I en artikel i torsdagens Svenska Dagbladet ger hon en välbehövlig historisk bakgrund till den heta debatten om den sjunkande kunskapsnivån bland svenska skolelever.
Enkvist inleder sin artikel med att konstatera att nästan ingen av de debattörer som diskuterar den svenska skolans utveckling ser längre tillbaks än till 1990. På så sätt kan de borgerliga anklaga socialdemokraterna för kommunaliseringen av skolan. Samtidigt kan socialdemokraterna anklaga borgarna för att ha infört det fria skolvalet och därigenom gjort det möjligt för privata företag att starta skolverksamheter som endast drivs av kortsiktigt vinstintresse.
Enkvist konstaterar sedan att man måste gå tillbaka till 1940-talet för att få ett övergripande perspektiv på hur den svenska skolan förändrats genom politiska beslut. Hon skriver:
"Under 1940- och 50-talen arbetar en rad utredningar för att modernisera svensk skola. Trots att experimenten får negativt resultat, tas 1962 beslut om att införa sammanhållen och examensfri grundskola. Oavsett elevernas ambitionsnivå ska alla gå i samma klass, och skolan ska individualisera undervisningen. /.../ När studentexamen avskaffas 1964 är detta en rimlig följd av att man tidigare har avskaffat alla specifika krav på eleverna fram till sexton års ålder. 1969 tas en läroplan för grundskolan där utbildningsminister Olof Palme skärper inriktningen mot att svensk skola ska ha sociala mål mer än kunskapsmål. Också elever med olika typer av uppförande- och inlärningsproblem ska tas omhand 'inom klassens ram', som det nya mantrat lyder. /.../ Ingvar Carlsson och Lena Hjelm-Wallén förstärker sedan den här inriktningen. Ändå står det klart redan på 1970-talet att idén med individualisering inom klassens ram inte fungerar, och det rapporteras att oron i klasserna ökar markant. Läraryrket börjar minska i attraktivitet."
Aktuella opinionsundersökningar visar att många väljare nu uppfattar socialdemokraterna som det mest trovärdiga partiet i skolfrågor. Enkvists artikel utmynnar i det implicita konstaterandet att socialdemokraterna vid en historisk tillbakablick knappast framstår som ett parti som vill verka för skärpta kunskapskrav och mera ordning och reda i skolan. Detta borde vara något att fundera över för de som till äventyrs tror att vi kommer att få en bättre skola under röd-grönt styre.
↧